16 Ekim 2013 Çarşamba

Russian Edition: Dövmeye Göre Kimlik

Rus başlığıma aldanarak heyecanlanmış varsaydığım erkekleri çıkışa doğru alalım. Çünkü bu yazı Rus mahkumlar ve onların dövmelerle belirlenen kimlikleriyle ilgili. Bununla ilgili belgesel izledim ve gerçekten heyecan vericiydi. Adamların dövmelerindeki anlamı görünce önce kendimden utandım sonra dream catcher yaptıranlar adına utandım. Tamam baştan alıyorum...


1900'lerin başlarında Rusya'daki katiller, hırsızlar kısacası suçlular hapse girdiklerinde, işledikleri suça bağlı olarak kendilerini bir bakıma işaretlemeye başlamışlar. Suçun ağırlığına göre de değişen bir durum bu. Spesifik olan işaretler var. Bunlardan birkaçı örümcek, kuru kafa, gül, kadın, katedral, kedi... diye böyle uzayıp giden bir liste. Bu işin içinde olanlar, dövmeleri gördüklerinde kimin ne olduğunu hemen anlıyorlar. Yalan söyleme lüksün yok senin! Herkesin kimliği ooh ortalarda geziyor. Mazallah bir de yanlış dövmeyi yanlış yere yaptırırsan veya anlamını bilmeden, sonu ölümle bitebiliyormuş. Sonradan tabi bu modern bir vücut aksesuarı olarak günümüzde geldi fakat hala Rusya'da bunun devam ettiğini düşünüyorum. Rusya'ya gidecekseniz dövmelerinizi birdaha gözden geçirin! ;)

Bad boys bad boys whatcha gonna do, whatcha gonna do when they come for youu uuuuuuu. Dövmeleri über karışık kodlamalar içeriyor. Yani baya bu konu üzerinde araştırma yapıp kafa yorduktan sonra bütün ince detayına kadar anlamlarını bilebilirsiniz. Ben de size daha basit olarak, bulabildiğim ve ilgincime gidenleri paylaşacağım.







Hapishane şartlarında dövme için boya bulamayacaklarından, kendi çözümlerini üretip, bir karışım bulmuşlar. Ayakkabı topuğunu alıp yakıyorlar küçük bir kasede, sonra tabi hastalık kapılmaması ve daha hijyenik olması için içine urin dedikleri antiseptik sıvıyı koyup karıştırıyorlar. Sonrasında bu sıvıyı bi çarşaf parçasına döküyorlar, iki kişi ucundan tutup geriyor ve iyice yediriyorlar. Boyayı almak için bir kişi de alttan kazıyor. İş dövme makinasına geldiğinde daha ilginç bir hal alıyor;

Her dövme yapan sanatçı kendi makinasını yapmak zorunda. Herkesinki farklı oluyor, yani hazır bir makina yok. Bunun yanında zaten dövmeyi neyle yaptığı değil, kimin yaptığı çok büyük önem taşıyor. Hazırsanız malzemeleri söylüyorum; 
Diş fırçası, ip, walkman parçası, boomboxtan bir parça, kalem kapağı, sıradan, küçük bir aydınlatma. Bunları birleştirerek görseldeki makineyi oluşturdu. İğneyi de keskin yapmak için gitar teli kullanıyor. İşte ben buna yaratıcılık derim! Günümüzde dövme yapanlara ve işini iyi yapanlara saygım sonsuz ama bakar mısınız şu yaratıcılığa. Ve çoğu ilk dövmesini 13-14 yaşlarında yapmışlar. 
Peki biraz da anlamlarına değinecek olursak; önceden de yazdığım gibi şekiller çok önemli, aynı derecede bunu vücudnun hangi bölgesine yaptırdığı da önemli. Bu şekilde hapishanede hiyerarşi sağlamışlar. Şöyle ki;






             







Omuzlardaki ve dizlerdeki yapılan yıldız dövmeleri çok önemli. Statüyü belirleyen unsurlardan birtanesi. Kendi güçlerini göstermek, kimin orada sözünün geçtiğini göstermek için bu yerleri seçmişler. Sol görselde omuzlara yapılan yıldızları mahkum gardiyanı döverek hak etmiş. Yüksek bir statüye erişmiş. Fakat bundan da yükseği hem omuzlarda hem dizlerde olan (sağ görseldeki gibi) dövmelerdir. O hapishanenin en güçlü adamı olarak kabul ediliyormuş. Koşulsuz bir şekilde saygı duymak zorundalar. 

Komunizm düştükten sonra, yeni dövmeler dahil olmuş. Daha karanlık ve daha rahatsız edici dövmelermiş. Bu da bir dipnot.


Yerin önemini vurgulamak isteyen bir dövme daha. Eğer kadın portresi göğüse yapılıyorsa, suçu başlatan, ön ayak olan kişi demekmiş. Eğer mideye yapılıyorsa, bu fahişe anlamına geliyormuş. Teeaallaaam bakar mısınız şu işe.. İnsan hayret ediyor. 


Apolet dövmelere gelecek olursa, bu da baba dövmelerden biri. Üst rütbeli bir suçlu olduğunu anlatır. Ne kadar büyük bir suç işlediğine göre de büyüklüğü ve şekli değişir. Eğer hak edilmeyen bir dövmeyi, kafalarına göre gidip yapmışlarsa Mafya buna el koyuyor, ve onları cezalandırıyor. Tabi her dövme yapıldığı gibi kalmıyor, çıkartma işlemleri de oluyor zaman zaman. Bu baya acı verici bir prosedür. Magnezyum tozunu çıkartmak istedikleri bölgeye döküyorlar, üstünü bandajla kapatıp yakıyorlar ve o kısım eriyerek çıkıyormuş. Ay içim çekildi anlatırken.


Hey maşallah katedraline kurban! Soğan şekilndeki kubbeler kaç taneyse suçlunun o kadar  süre hapishanede kaldığını simgeliyormuş. Alt görseldeki rusumuz da vay anam babam vay kaç kubbe var öyle!


Parmağa yapılan dövmeler de çok büyük önem taşıyormuş. Parmakta olan katedral suçlu olarak doğduğunu simgeliyor. Altındaki dövme ise otoriteye karşı olduğunu sembolize ediyormuş.

Sen AĞLAMAAA DAYANAMAAAM!! İyice çirkinleşti ortam öf. Bu gözyaşı dövmesinin anlamı çok garibime gitti. Mahkumun arkadaşının öldürüldüğünü anlatıyor. Yanlız çok duygusallığı dışa vuran bir dövme olduğu için tercih edilmiyormuş. 

5 nokta dövmesi de mahkumun bazı sebeplerden hapishanede olduğunu anlatıyor. Ortadaki nokta mahkum, dışındaki 4 nokta da hapishane duvarlarını simgeliyor. Bunun 3 nokta hali de (genelde baş parmak ve işaret parmağı arasına yapılıyor) "Mi Vida Loca" yaniğğ "Benim Çılgın Hayatım" anlamına geliyor. 
Herkesde dövme mi var, yokmuş ki onu da sınıflandırmışlar. Hiç dövmesi olmayanlar en kötü statüde olanlar. Saygı görmeyip yerlerde sürünüyorlar. Ama bu en kötüsü değil.. Taciz, tecavüz, çocuk tecavüzü veya buna benzer tarzda suç işleyenlerin, utanç duymaları ve uyarı için, alınlarına dövme yapıyorlar. Bunlar hiç dövmesi olmayanlardan da düşük rütbedeler. Hayatları boyunca saygı görmeyecekler. Ve bazılarını üst rütbedeki insanlar seksüel memnuniyetleri için kullanıyorlar. 

Birkaç dövmeden de bahsedip bitirmek istiyorum. Eğer siz daha çok dövme anlamı istiyorsanız önünüzde koca bir kütüphane var. Araştırmak güzeldir :) 

Örümcek dövmesi bazen ırkçılığı simgeliyor bazen de mahkumun kendisini. Eğer örümcek aşağı doğru gidiyorsa, artık suç hayatı bitmiş, temize çıkmıştır. Fakat yukarı doğru gidiyorsa, hala suç işlemeye devam edecek anlamını taşıyordur. 
Örümcek ağının üstüne yapılan kuru kafa ise, kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu gösteriyor. 

Bulldog dövmesi; devlete karşı gelen bir hayatı olduğunu anlatıyor.

Göğüse yapılan gül dövmesi ise; suç çetesine yeni üye olduğu anlamını taşıyor. Hanımlar ona göre! 

Kedi dövmesi de kardeşliği unutmaman gerektiğini anlatıyor. Kardeşlikten kasıt tabi diğer çete üyeleri.

Bu yazıdan sonra herkes rütbesini bilecek! Hadi ilk iş gidip dizleri kaplatalım;)


1 yorum:

Style Baby